Home Idea Pelaburan 5 Potensi Saham Shariah Amerika Dari Sumber Teknologi Blockchain

5 Potensi Saham Shariah Amerika Dari Sumber Teknologi Blockchain

by Mohd Al Adzha

Umum kita selalu mendengar berkenaan Wang kripto ini,di media sosial dan sebagainya sehingga ada dikalangan kita berhenti kerja demi obses dengan pelaburan wang kripto ini

Apa Itu Wang Kripto?

Wang kripto ini berpunca dari teknologi dipanggil Blockchain,ianya wang ‘virtual’ dan tidak disandarkan kepada mana mana negara dan matawang ini bersifat ‘decentralized’ iaitu tidak berpusat dan tidak disandarkan dengan apa-apa nilai.

Image result for investment value of blockchain

Sumber:pinterest.

Ianya dijadikan sebagai medium matawang maya yang banyak meluas penggunaanya  di serata medium seperti pembayaran online dan sebagainya.

ada pelbaga jenis  matawang Kripto ini dan yang paling terkenal ialah ‘Bitcoin”

wang Kripto berpunca dari teknologi baru dipanggil Blockchain

Apa itu teknologi Blockchain?

Related image

 

Sumber:burniegroup

Teknologi Blockchain adalah teknologi yang berevolusi dari era IT dan komputer,ianya hasil daripada kaedah data berpusat yang mana data tersebut boleh menaakul dan menilai sendiri sumber dan punca apabila diminta oleh pengguna.

misalnya jika dahulu sebelum teknologi ini ada,setiap mereka yang ingin mengakses data ini perlu mengakses di server dan server akan memberi maklum balas sejurus sahaja  si pemohon meminta maklumat tersebut.

jika dahulu ianya bersifat satu hala,dan saiz data semakin lama semakin  banyak dan perlu ada sistem Automasi yang boleh melajukan dan melancarkan proses pengesahan

masalah timbul apabila server yang mengakses dan mengesahkan data tersbut semakin banyak menerima arahan demi arahan dan server tidak dapat mennampung kapasiti permintaan dari penguna yang semakin hari semakin banyak.

Teknologi BlockChain adalah evolusi dari Cloud Computing.

Semuanya bermula dengan evolosi ‘Cloud Computing’,sebelum kami terangkan lebih lanjut berkenaan ‘cloud computing’ ini,sistem cloud ini bermula dengan kecanggihan era zaman IT tanpa perkakasan ‘hardware’.

anda masih ingat dimasa zaman Microsoft dos dimana data assingment disimpan di disket,dan anda membawanya ke Universiti dan ditempat kerja.

Image result for diskette

Sumber:Devianart.

kemudian akibat evolusi komputer data yang disimpan semakin lama semakin banyak dan ini menyebabkan pembuatan disket dan pacuan komputer tidak dapat menampung kapasiti storan

ERA INTERNET BERKELAJUAN TINGGI dan ‘internet Of Things’.

kemudian apabila ramai pengguna menggunakan Internet sebagai alat komunikasi,pengguna internet dapat berinteraksi diantara satu sama lain dan ini menyebabkan penggunaan data yang disimpan didalam disket dan ‘thumbdrive’ tidak lagi dapat menampung kapasiti.

data ini kemudian disimpan disatu tempat dipanggil data server atau ‘server farm’

‘Server Farm’ ini berfungsi sebagai sebuah bangguan atau ‘hard disks’ yang besar setinggi 8 tingkat dan pengguna beralih kepada evolusi ‘cloud Computing’

Image result for facebook server farm

Sumber:data Server Facebook di London UK.

Pengguna beralih arah dari membawa thumbdrive atau disket kepada menyimpan data di sistem emel atau server berpusat

server berpusat tersebut ada di pejabat kerajaan atau syarikat swasta seperti Bank dan sebagainya

kelebihan yang sedia maklum ialah pengguna  tidak perlu menyimpan disket dan thumbdrive dimana ianya amat berisiko seperti dicuri,hangus terbakar,musnah akibat mereput dan sebagainya

ini membawa kepada simpanan data maklumat berpusat dan pengguna cuma mengakses dengan mengingati password dan pengguna  boleh menyimpan maklumat sehingga ber’gig’-‘gig’ saiznya.

ERA SOSIAL MEDIA DAN Teknologi Blockchain

ERA sosial media seperti Facebook dan Twitter merancak lagi penggunaan data,pengguna FB boleh berkongsi data seperti gambar,emel dan aapa jua medium di laman web akaun FB,ini menyebabkan berlaku peredaran sistem data yang besar dan kompleks

anda bayangkan pengguna akaun Facebook sahaja ialah 1.7 billion dan angka ini akan bertambah lagi.

Data data yang banyak dan kompleks ini menyebabkan sistem berpusat tidak dapat menampung ‘pengesahan’ dan ini menyebabkan tekanan kepada penyedia platform dan mereka yang terlibat dengan data data pengesahan yang memerlukan pengesahan yang tepat,laju dan menjimatkan masa.

Airtificial Intelligence(AI) adalah tulang belakang teknologi Blockchain

Image result for ai blockchain

Sumber:Eurekaalert

Kepandaian Buatan atau Artificial Intelligence (AI) adalah sistem robot yang diprogram oleh pengguna untuk  mengesahkan data itu adalah sahih dan tepat oleh pengguna

data pengguna sangat besar dan transaksi data sehari sehingga keharini ini adalah bernilai bertrilion US Dollar,

Baca seterusnya5 Saham Shariah Amerika Yang Berpotensi Hasil Dari Belanjawan Perbelanjaan USD1.5 Trillion! Oleh President Amerika

AI memudahkan pengguna data dapat mengesahkan data dengan cekap tanpa tangguh dan ini menyebabkan setiap AI berfungsi sebagai rujukan kepada server.

Teknologi ini memudahkan penyedia platform berkapasiti tinggi mengunakan dan mengakses data dengan cepat disebabkan fungsi AI tadi.

antara yang mendapat manfaat ialah sektor perkapalan,Bank dan Kewangan dan pengurusan data.

Related image

Sumber:wlliams towers watson

Kelebihan Teknologi Blockchain kepada Industri

Image result for investment value of blockchain

Gambar,Sumber:Rathbones,Manfaat Blockchain kepada industri

1.Penjimatan Operasi sejumlah 25% oleh bank dan industri kewangan.

Bank akan jimat dari kos opearsi dan ini memberi malapetaka kepada semua pekerja sokongan,dengan penjimatan ini Bank akan menumpu kepada sektor teras iaitu ‘online’ transaksi dan ini memberi lebih pendapatan kepada Bank.

2.Mendatangkan pendapatan Cukai kepada negara membenarkan ‘CryptoCurrency’ dan Blockchain.

Estonia adalah negara bekas jajahan Soviet dan terletak dipinggir Russia,negara ini adalah kecil dan negara pertama di dunia sebagai pengamal industri blockchain dalam sektor kerajaan dan swasta ,jika wang crypto ini diguna secara meluas,kerajaaan boleh mengenakan cukai dan ini memberi kelebihan pendapatan berganda kepada kerajaan dan mengurangkan hutang.

3.Akses Data lebih cekap

Maersk dan IBM menjalin kerjasama dalam mengunakan data dari Blockchain ini sebagai sumber akses operasi perkapalan logistik,minyak dan tenaga.IBM sebagai sebagai pengemudi data ini memberi impak kepada Maersk dari segi penjimatan masa mengakses data permohonan,mengurang risiko kecuaian dan yang penting menjimatkan masa.

Port

Sumber:Maersk

https://www.maersk.com/press/press-release-archive/maersk-and-ibm-to-form-joint-venture.

Maersk sebagai syarikat pengemudi perkapalan logistik dunia perlu dikemaskini kaedah operasi secara digital dan ini memberi kelebihan kepada syarikat Maersk,kecuaian akibat gagal mengakses data menyebabkan kerugian dan imej Maersk akan tergugat.

Dalam ekosistem perkapalan sedunia,sejumlah USD 4 Trilion barangan perlu sampai ke destinasi  perlabuhan dan ini memerlukan syarikat gergasi seperti Maersk berubah dari pengurusan data konvensional kepada pengunaan data secara BlockChain.

Kefahaman kepada pelaburan Saham shariah Amerika dan mengapa perlu memiliki saham berasaskan Teknologi Blockchain ini?

sejak kami mengelola dan merangka bersama klien dalam membeli saham shariah luar negara,kami perhatikan pulangan saham yang paling berbaloi apabila klien kami membeli saham yang terlibat dengan teknologi baru.

dibawah ini kami sertakan kajian secara ringkat saham saham shariah Amerika yang telah ‘meletup’ dan menyebabkan ramai pelabur Malaysia berputih mata,akibat tiada siapa yang memberitahu perkara ini!

1.Google

Google atau Alphabet meroket sejak dilancarkan dengan jumlah pulangan 1700%!

2.Salesforce(CRM)

penyedia data HR(Human Resources) ini meningkat naik pulangan dari harga IPO pada 2004 sehingga  2485.77%

3.Nvidia

Nvidia adalah syarikat IT di Amerika yang berubah dari fokus kepada pembuat ‘hardware’ game kepada pembuat hardware grafik untuk ‘mining’ di Bitcoin dan juga segmen driverless car

(kami tidak menerangkan fungsi mining dalam bitcoin kerana perlu penceraham lebih lanjut)

saham Nvidia melonjak dari USD 30 sehingga USD 230 seunit!

Image result for stock price nvidia latest price

Gambar:sumber dari ADvfn.com

saham ini meningkat naik sehingga 1500%

4.Facebook

sejak IPO sehingga ke harini harga saham  Facebook meningkat 4.2 kali ganda dari harga asal USD 42 sehingga ke harini.

Bagi kami disini,bukanlah kami sarankan supaya melabur dan membeli ‘Bitcoin’,kerana banyak berlaku perdebatan diluar sana.

China dan Korea Selatan mengharamkan pusat dagangan bitcoin dan baru ini sebuah syarikat dari Malaysia dihalang menerbitkan ‘ICO’ atau tawaran awam Crypto, ICO mirip kepada IPO iaitu tawaran Awam permulaan Saham.

Facebook juga dengan jelas menghalang penjualan dan penawaran perdagangan seperti sistem Bainary atau piramid skim di laman Facebooknya.

Kesimpulan  kepada pelaburan Saham Shariah Amerika

Melabur saham bagi setiap teknologi yang baru muncul dan memberi manfaat berganda kepada pengguna akan memberi impak berganda kepada pelabur saham.

misalnya ada klien kami yang membeli saham Facebook pada harga USD 42 dan kini harganya ialah USD 180 seunit

Image result for facebook latest stocks price

sumber:bussines Insider.

pelaburan beliau bermula pada 2012 sehingga harini amat berbaloi,walaupun unit yang dibeli tidak banyak tetapi apabila beliau melihat sepupu dan rakan rakan beliau menyatakan sesuatu isu  dalam FB,beliau memandang dengan wajah tersenyum disebabkan beliau juga adalah pemilik akaun Facebook!

kami ada 5 contoh saham yang bakal menjadi ala-ala seperti Facebook dan diharap anda semua tidak terlepas membeli saham Shariah US ini dengan modal minima.

Image result for blockchain potential investment

Sumber:KPMG,pelaburan ke atas syarikat yang terlibat dengan blockchain semakin ramai.

mana tahu mungkin anda menjadi klien kami yang tersenyum dikala semua pelabur lain pening memikirkan apa pelaburan yang patut dibeli.

PM kami untuk membuka akaun cds trading untuk melabur saham Shariah Amerika.

http://wasap.my/60173351380

http://wasap.my/60173351380

http://wasap.my/60173351380

Related Articles

Leave a Comment