Home Nota Pelaburan untuk 'Beginner' saham Bagaimana Menentukan Arah Pasaran Saham Dengan Mengunakan Kaedah FAN PRINCIPLE?

Bagaimana Menentukan Arah Pasaran Saham Dengan Mengunakan Kaedah FAN PRINCIPLE?

by Mohd Al Adzha

Disediakan oleh Tuan Mohamad Nizam Bin Kasim

Remisier Affinhwang Capital Taman Midah,Cheras Kuala Lumpur

No lesen:CMSRL/B6258/2015

beliau merupakan alumni Program exam Dealer Remisier kali ke 11 .Sebelum menjadi Remisier sepenuh masa beliau menjadi pensyarah dalam bidang kulinari di Universiti Teknologi MARA cawangan Terengganu di Dungun.Sekarang beliau mengikuti kelas Teknikal Analisis anjuran Persatuan Remisier Bumiputra (Pribumi).Artikel ini sumbangan beliau dan beliau boleh dihubungi di talian 017 2736575 untuk mendapat maklumat lanjut.

Fan principle adalah salah satu method

pengunaan trendline sebagai filter untuk support and resitance pada pegerakan harga dan seterusnya mengesan jika berlakunya trends reversal.

Dalam konsep penggunaan fan principle 3 trendline akan dilukis

(akan berbentuk seperti kipas), kebiasaanya harga akan bergerak diantara 3 trendline ini yg membentuk support dan resistant. Penanda berlaku signal reversal adalah bila harga berjaya menembusi trendline yg ketiga.

Gambar:Ketika downtrend,lakaran ‘Kipas’ dihasilkan.

Kelebihan menggunakan fan principle adalah ia dapat memberi signal yang jelas untuk mengesan tanda-tanda awal yang jelas berlakunya reversal kerana telah ditapis dengan 3 major trendlines pada pegerakan harga dan sesiapa saja boleh menggunkannya kena ianya sangat senang untuk difahami walaupun hanya digunakan pada naked chart.

Gambar:Ketika ‘uptrend’ lakaran ‘kipas’ dapat dihasilkan

dan jika dilakarkan dalam lakaran sebenar seperti contoh dibawah

Gambar:Contoh lakaran kipas dalam indeks yang sebenar.

BAGAIMANA FAN PRINCIPLE DIGUNAKAN DALAM FBMKLCI?

Untuk tiga hari berturut-turut, KLCI menunjukkan kenaikan yang positif..daripada permerhatian daripada daily chart, index masih di dalam major downtrend di mana paras terendah adalah pada 1626.93 (18.12.2018).

Walaubagaimanapun index telah berjaya melepasi 2nd fan principle trendline, dimana perlu melepasi 3rd fan untuk memberikan confirmation kepada trend reversal dari bearish kepada bullish.

Terlebih dahulu index perlu melepasi resistant terdekat pada fibo 38.2% (1730.28) iaitu bersamaan pada support become resistant yang lepas.

Baca seterusnya3 Faktor Yang Menentukan Harga Bagi Remisier di Mata Bank Pelaburan

Bedasarkan pentunjuk stochastic telah melepasi paras strong bullish momentun (above 80) untuk membantu kenaikan index. Dijangkakan akan berlaku aktiviti pengambilan untung sebelum index meneruskan kenaikan, kegagalan melepasi fibo 38.2% dan 3rd fan akan menentukan pegerakan seterusnya,samaada sideways atau terus didalam downtrend movement.

Penafian:Artikel diatas ditulis untuk tujuan pendidikan dan kami tidak bertanggunjawab jika berlaku kerugian yang tidak dinggini,sila dapatkan nasihat dari mereka yang berlesen dan bertauliah.Harap maklum

Related Articles

Leave a Comment