Home Amalan dan Doa Berdoa Bersungguh-sungguh Agar Pelaburan Anda Berhasil Dan Menjadi

Berdoa Bersungguh-sungguh Agar Pelaburan Anda Berhasil Dan Menjadi

by Mohd Al Adzha

Doa adalah senjata mukmin,kita sebagai pelabur sentiasa mendengar perkara ini di corong radio dan di dalam kitab-kita agama di sekolah.

Tetapi bagaimana pula kita berdoa agar pelaburan saham yang kita buat itu berhasil dan menjadi?

Sehingga kita mendapat yang kita ingini dan memiliki saham-saham yang berjaya ?

Di dalam buku 101 doa dari hadis-hadis sahih karangan As syeikh Ustaz Dr Zahazan Mohamad,beliau menyebut,Allah akan menerima doa hambanya sekiranya hambanya itu berdoa bersungguh-sungguh dan pada masa itu hatinya ketika berdoa didalam kedaaan khusyuk dan tidak lalai.

Demikian hamba tersebut akan mendapat apa yang dia ingini.

Sebagai pelabur muslim kaedah melabur saham sama dengan bagaimana Ayah kita dan datuk kita mengerjakan kebun dan bercucuk tanam,sambil menunggu hasil tuaian yang memakan masa berbulan atau bertahun-tahun,Ayah-Ayah kita dan datuk-datuk kita akan berdoa selepas solat supaya hasil tuaian atau punca rezeki itu menjadi.

Demikian juga pada sekarang ini,jika di ikutkan rata-rata kesemua kita ini termasuk saya tidak tahu mengerjakan kebun tetapi kerap makan hasil kebun!Untuk itu kita sebagai pelabur islam,kita perlu sentiasa memohon hidayah (petunjuk ) dari TuhanNya,sebab hamba yang mendapat petunjuk dari Allah SWT adalah mereka yang berjaya.

Baca seterusnya: Selawat Nabi Penenang Jiwa Bagi Pelabur Yang Resah

Sebab itu para pelabur muslimin sekalian Allah SWT akan memberi petunjuk kepada sesiapa yang Dia kehendaki dan juga tidak memberi petunjuk kepada sesiapa yang Dia kehendaki,maka sebagai pelabur muslim jauhilah diri anda semua mejadi golongan yang tidak mendapat petunjuk.

Di antara golongan tersebut
1.Golongan Fasik(Ahli Maksiat)
2.Golongan orang yang melakukan Kezaliman(menindas orang lain).
3.Golongan yang hatinya lalai.

Pada masa yang sama kuatkan hubungan kita kepada Allah SWT,jauhi laranganNya dan sentiasa kuat mengingatinya walau di mana kita berada agar di beri petunjuk menjadi pelabur yang berjaya.

Klip video lagu “Cinta Kasih” mengungkap bagaimana pelabur saham seperti kita ini boleh berdoa sebagaimana Ustaz Don Daniyal menadah tangan ke langit di bumi Mekah.Dengan wajah beliau didalam keadaan merendah diri,mengharap diri ini yang tiada ada apa,berharap agar Allah SWT menjawab segala permintaan hambanya.

Ungkapan Ya Rahman,YA Rahim(Yang maha pemurah dan maha penyayang) membuat hati kita berasa sebak dan hampir menitis air mata,siapa kita di sisi Tuhan maha pencipta?yang menguasai langit dan bumi .Yang mengilhamkan kita memiliki saham yamg bagus-bagus ,maka kita patut berdoa bersungguh sebagai lambang syukur dan lambang terima kasih kepada Allah yang memberi segala-galanya.

Baiklah untuk itu kita akhiri dengan doa yang saya dapat dari buku “44 himpunan Syukur Alhamdulillah susunan Abd Aziz bin Abd Hamid,doa itu berbunyi.

YA Allah!Aku memohon kepada MU akan amalan yang makbul,ilmu yang wajar,usaha yang memperolehi rasa kesyukuran terhadap MU(mendapat pujian dari pada MU) dan perniagaan yang tidak berakhir dengan kerugian .

Related Articles

Leave a Comment