Home Amalan dan Doa Doa Agar Dihubungkan Dengan Orang-orang Soleh di Dalam Pelaburan

Doa Agar Dihubungkan Dengan Orang-orang Soleh di Dalam Pelaburan

by Mohd Al Adzha

Assalamualaiku warah matullah hi wabarakatuh,Salam hari  Jummaat buat semua pelabur-pelabur saham yang sedang memerhatikan pelaburan sekarang ini.

Baiklah di dalam proses menentukan saham apa yang ingin kita beli dan ingin kita simpan untuk dijadikan asset kita pada masa akan datang maka ada baiknya kita berdoa kepada Allah SWT Rabbul Jalil supaya ketika kita hendak membeli saham tersebut kita dihubungkan dengan ahli pelaburan yang bertakwa serta jujur didalam memberi kan pandangan tentang saham yang ingin kita miliki.

Seorang hamba Allah itu perlu di hubungkan dengan orang-orang yang mahir tentang aspek ilmu pasaran saham baik dari segi anilisis,pendapat,fakta dan lain-lain lagi supaya pelabur tidak melabur didalam keadaan tidak cukup maklumat dan mengelak dari rugi yang tidak terancang.Bak kata lain pelabur mestilah membuat keputusan bukan berdasarkan emosi semata-mata.

Gambar:Seorang muslim sedang berdoa.

Untuk itu Doa yang ingin kita kongsi hari ini  ialah dari Surah Yusoff Ayat 101 yang berbunyi begini

“Wahai Tuhanku! Sesungguhnya Engkau telah mengurniakan daku sebahagian dari kekuasaan (pemerintahan) dan mengajarku sebahagian dari ilmu ta`bir mimpi. Wahai Tuhan yang menciptakan langit dan bumi, Engkau Penguasa dan Pelindungku di dunia dan di akhirat sempurnakanlah ajalku (ketika mati) dalam keadaan Islam, dan hubungkanlah daku dengan orang-orang yang salih”.

Ayat ini memang bermanfaat untuk pelaburan saham anda kerana di hujungnya ayat tersebut menyebut

“Dan hubungkanlah daku dengan orang-orang yang salih”.

Apa kaitan dengan orang-orang yang pakar dan orang yang salih dalam ayat ini?Orang-orang Salih adalah mereka yang beriman kepada Allah SWT dan hari akhirat dan mereka sedaya upaya melaksanakan amanah di dalam pekerjaan dengan penuh tanggungjawab kerana mereka memiliki sifat taqwa yang mutlak,Taqwa menyebabkan Allah SWT redha akan hambanya dan kita mengatahui sebaik-baik orang yang bertaqwa akan menunjukkan hamba-hamba lain ke jalan yang lurus,nilai-nilai  taqwa jikalu saudara berjumpa kepada “Delaer atau Remisier yang betul  lagi cekap akan menjadikan  pelaburan anda berkat,menguntungkan dan tenang jiwa anda apabila memilikinya.

Cara mengamalnya untuk pelaburan

Berdoalah dengan doa di atas pada waktu-waktu di makbulkan doa,selepas solat dan pada waktu sahur,tahajud dan seumpamanya dan bayangkan didalam doa  anda mempunyai individu yang soleh yang sama-sama melabur seperti anda,fikirkan yang terbaik untuk anda dan akhiri doa anda sambil menekup ke muka  dan berkata di dalam hati  “InsyAllah mohon urusan pelaburan  mu ini baik untuk aku,Amin”.

Nota: 3 Individu Penting di Sisi Pelabur Saham dan Darjah Sikap Pelabur

Related Articles

2 comments

mastura December 29, 2013 - 11:46 am

Assalamualaikum,

Boleh Encik emailkan saya senarai company (stock) yang perniagaannya berlandaskan hukum syariah. Saya ingin melabur dalam company Islam dan mendapat hasil yg berkat dari pelaburan saya itu. Jasa baik Encik hanya Alla S.W.T. sahaja yang mampu membalsnya. Terima kasih Encik.

Reply
Mohd Al Adzha Bin Johar December 31, 2013 - 12:42 am

Salam,

boleh tapi dengan syarat,cik puan harus membuka CDS akaun dengan kami dahulu,baru maklumat yang berkaitan akan di beri

sila emel no handphone cik puan di emel kami

perundingstockmarket@yahoo.com untuk tindakan selanjutnya.

Reply

Leave a Comment