Home Idea Pelaburan Info Saham di Indonesia: 1 April 2019

Info Saham di Indonesia: 1 April 2019

by Mohd Al Adzha

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua,

Ada berita baik buat pencinta saham dari seberang

Admin ingin berkongsi kelebihan pelabur Malaysia yang mengambil posisi di Indonesia atas faktor berikut :

1. Mengadakan Pilihan raya President – Indonesia akan mengadakan Pilihan raya President dan menurut Pak Motattohirin dari Pontianak Kalimantan barat yang bekerja di Kuching, Sarawak juga dikenali sebagai ahli kariah di surau Bomba Matang Baru, kuching menjelaskan proses pilihan raya Indonesia akan berlangsung selama 1 bulan dan juga memberi kesan positif kepada pelaburan saham. Pendek kata, banyak kaunter strategik di Indonesia dibeli oleh pengurus dana dari luar negara.

Mr Jemmy Paul Wawointana, CEO, PT Sucorinvest Asset Management juga menyatakan pasaran saham Indonesia semakin optimis.

sumber:theedgemarket.com

2.Kemudahan Pengangkutan Keretapi Laju – Indonesia akan membina keretapi laju dari Jakarta ke Bandung. Seperti sedia maklum, perjalanan dari Jakarta ke Bandung dengan menaiki kereta memakan masa selama 4 jam. Namun, dengan kewujudan keretapi laju tempoh perjalanan dikurangkan kepada 1 jam. Dari sudut lain, kemudahan tersebut berpotensi menarik pelbagai pelancong di seluruh dunia untuk berkunjung ke Indonesia yang juga terdiri daripada rakyat Malaysia. Umumnya, ramai yang gemar membeli belah dan berbelanja ketika melancong ke sesuatu tempat. Destinasi yang menjadi pilihan para pelancong adalah Bandung kerana iklim yang sederhana. Selain itu, Bandung terkenal dengan tempat yang menarik dan sejumlah besar bangunan lama seni binanya bergaya Belanda dan ini akan memberi impak positif kepada ekonomi Rakyat Indonesia.

Sumber:Theedgemarket.

Antara berita lain, minggu lepas Indonesia telah merasmikan laluan aliran transit massa(MRT)

sumber : YouTube

Seiring dengan kejayaan membina aliran transit massa atau MRT di Malaysia,Thailand dan Singapura kini rakyat indonesia juga telah disediakan dengan kemudahan pengankutan awam tersebut yang mampu menampung pertambahan jumlah pengguna pengankutan awam. Kemudahan pengankutan awam ini disediakan adalah untuk meningkatkan keberkesanan penggunaan perkhidmatan awam serta dalam masa yang sama mampu mengurangkan kesesakan di lebuh raya. Di samping itu, MRT ini akan membuka peluang perniagaan dan pelaburan yang baik.

Baca seterusnyaIndonesia Menaikkan Kadar ‘Interest Rate’nya Pada Suku Kedua 2018

Salah seorang dari client kami adalah pemegang kaunter saham pembina MRT di Indonesia dan bandingan harga syarikat di Malaysia iaitu MRCB BHD(86sen) dengan saham Indonesia hanya 13sen seunit.

Majoriti sektor dipegang client yang terletak di Indonesia ialah kaunter Syariah Bank dan ‘construction’. Dengan itu, insyAllah kami akan memastikan asset mereka berkembang di nagara seberang.

gambar : testimoni klien melabur saham indonesia 2019.

Wallahu alam

Selain US, UK, Indonesia juga telah kami sarankan masuk dan beli.

PM kami untuk membuka akaun CDS dan berpeluang melabur di negara seberang tanpa ke seberang!
#sahamshariahindonesia
#harumgurihnikmat
#sahamjakarta
#modalrm1ksahajadahboleh

Related Articles

Leave a Comment