Home PerkhidmatanProgram Belajar Saham Luar Negara(PBSLN) Peluang melabur Saham United Kingdom (UK)

Peluang melabur Saham United Kingdom (UK)

by Mohd Al Adzha

Salam semua.

Pernah melihat Stesen Minyak BP?

masa kecil dahulu pasti bapa anda mengisi minyak distesen Ini,kemudian selepas beberapa ketika Syarikat BP ini dijual kepada kumpulan Boustead Berhad

Boustead Berhad ‘menjenama’ semula dengan menukar kepada BH Petrol,sehingga kini kita lihat stesen minyak ini ada ada di Malaysia.

Ok,Sekadar nak bertanya?syarikat BP ini datang dari negara mana?

BP petrol LTD atau British Pertroleum Limited adalah syarikat minyak dan gas dari British atau England,disenaraikan di 3 negara iaitu di London(UK),Frankfurt(Jerman) dan Amerika.

merupakan 7 syarikat global minyak yang terkenal didunia dengan aset berjumlah USD 261.8Billion atau RM1.04 Trilion!

Jika dibanding dengan aset syarikat minyak dan gas Malaysia,Petronas Berhad,aset Petronas hanya sekitar USD161 Billion atau RM647.22 Billion(kurang 62% dari aset BP)

pelabur Malaysia terfikir bila kita boleh membeli saham Petronas Berhad yang sekarang ini didagangkan ialah bukan syarikat induk Petronas yang utama tetapi anak-anak syarikat seperti Petronas Gas,Petronas Dagangan dan Petronas Chemical.

Apa yang diperhatikan saham BP bergerak selari dengan harga Minyak utama dunia seperti WTI Crude OIL,iaitu pada harga USD48

Gambar:Harga Minyak mentah dunia

Sekarang pilihan yang ada ialah anda boleh melabur secara terus kaunter BP ini di Bursa Saham London atau London Stock Exchange denga mengunakan platform online trade Bank Pelaburan tempatan

jika dilihat harga saham ini para pelabur ingat ianya pada harga POUND STErling tetapi ianya adalah Pence atau Sen seunit!

Kredit:Yahoo finance.

Jumpa kami di Program Saham Luar Negara  untuk mendapat maklumat lanjut.

PM:Harga minyak pasaran Dunia tertinggi dalam masa 7 bulan,jadi Adakah pelabur Malaysia boleh beli saham ini kali ini?,lagipun dengan matawang asing dan saham luar negara yang dibeli,agak-agak berapa RM yang pelabur saham boleh dapat keuntungan?

Related Articles

2 comments

FATIMAH May 31, 2016 - 9:58 am

Saya berminat unuk belajar dan trade saham luar negara

Reply
Mohd Al Adzha Bin Johar June 3, 2016 - 12:53 am

Salam Puan,

boleh puan tinggalkan no hp utk kami hubungi

atau hubungi saya(En Al Adzha) di talian 0173351380

untuk saya membantu puan urusan ini.

Reply

Leave a Comment