Home Potensi SahamSaham Indonesia Perbandingan pasaran Saham Indonesia dan Malaysia 2018

Perbandingan pasaran Saham Indonesia dan Malaysia 2018

by Mohd Al Adzha

Sehingga 2016 pasaran saham Malaysia sentiasa menungguli pasaran saham Asean di tempat kedua selepas pasaran saham Singapura, Malaysia,Indonesia,Vietnam,Filipina dan Thailand adalah negara yang sentiasa memiliki pasaran saham yang aktif sejak krisis subprima Amerika.

Memintas pasaran Saham Malaysia sejak Julai 2016

Pasaran saham Indonesia diukur dengan jumlah pasaran saham di Jakarta Stock Exchange atau Bursa Efek nIdonesia
Laporan Anika anandita Dewi,wartawan dari Jakarta Post menyebut pada Julai 2016,saiz pasaran Indonesia memintas kepada USD 427 Billion berbanding Malaysia (US$402 billion), Thailand (USD400 billion) dan Filipina (USD 285 billion).

Faktor ini memberi kelebihan kepada syarikat syarikat di Indonesia berkembang maju sesuai dengan limpahan ekonomi
Buat pelabur saham dari Malaysia ini merupakan peluang pelaburan saham terbaik selain bursa Saham Malaysia.

Baca seterusnyaIbukota Indonesia Berpindah? Ini Peluang Pelabur Saham Syariah Global Untuk Beli Saham Berpotensi

Pada Februari 2016,aliran pelabur dalam dalam dan luar negara Indonesia sentiasa memerhatikan Malaysia sebagai ‘seteru’ destinasi pelaburan saham ‘bunga-bunga’ Indonesia dapat memintas saiz pasaran saham Malaysia dapat dikesan juga apabila wartawan Bloomberg yang berpengkalan di Indonesia iaitu Harry Suhartono memaklumkan yang Indonesia bakal meminta dari segi pasaran saham ini.

Saiz pesaran modal memberi petunjuk atau klu kepada pelabur bahawa Indonesia akan memberi kelebihan pasaran modal berbanding dengan Malaysia ditambah pula aliran perdagangan antara 2 negara semakin meningkat.

Sumber: https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-02-16/indonesia-s-stock-market-value-set-to-overtake-malaysia-chart
Sumber: http://www.thejakartapost.com/news/2016/07/21/idx-records-all-time-high-market-capitalization-ahead-of-tax-amnesty.html

Related Articles

Leave a Comment