Home Idea Pelaburan Potensi Melabur Dengan Saham Syariah Telekomunikasi Global 5G

Potensi Melabur Dengan Saham Syariah Telekomunikasi Global 5G

by Mohd Al Adzha

Picture by starline – www.freepik.com

Salam semua

Sekadar nak berkongsi berkenaan potensi pelaburan menjelang perubahan sosio ekonomi global

pada tips kali ini saya ingin berkongsi berkenaan projek mega global  untuk mengantikan dan melaksanakan projek pengantian ‘network’ dari status 4G kepada status 5G

sebelum itu mari kita lihat bagaimana network 5G boleh mengubah suasana masyarkat kita

Sumber:Youtube.

sekarang ini ,banyak Syarikat telco sedang menguji keupayaan kapasiti telco untuk mengantikan  fungsi ‘network’ 4G yang sedia ada kepada 5G

di London,CISCO syarikat ‘network’ global menjangkakan 5G akan menyumbang 15% kadar penggunaan di UK dan angka ini dijangka berkembang

untuk ini mari kita fahamkan apa itu ‘network’ 5G dan bagaimana boleh menjana keuntungan kepada pelabur?

Jaringan atau ‘Network’ 5G’ secara rasmi digunakan di Amerika dan disediakan oleh penyedia syarikat jaringan Verizon.

ianya amat pantas  berbanding menguna jaringan 4G sebagai contoh jika seorang itu ingin melayari internet,pengguna akan mendapat  data(muat turun) dengan saiz 1GBPS(gigabytesesaat) dengan hanya 1 saat berbanding 300 MBPS(Megabyte) yang sesaat)  mengambil masa 28 saat.

(Sumber:https://tekno.kompas.com/read/2018/10/02/16060047/jaringan-5g-pertama-di-dunia-resmi-online.)

Dengan mengunakan pelayaran internet ini,maka kerja akan menjadi pantas dan ini mengubah cara bekerja manusia  kepada lebih cekap dan pantas.

Syarikat Global mula melabur untuk teknologi 5G

Goldman Sach,firma pelaburan terkemuka bersaiz USD856Billion melaporkan syarikat pembuat Telefon pintar APPLE tidak akan mengeluarkan telefon sehingga menjelang tahun 2020,ini kerana Apple manyatakan memberi peluang kepada semua penyedia data dan Infra untuk menyediakan kemudahan pada tahun tersebut.

(Sumber:https://www.investors.com/news/technology/5g-wireless-top-stock-picks-goldman-sachs/)

Ujian pencapaian 5G  di seluruh global termasuk di Malaysia

di London,pihak berkuasa memberikan dana sejumlah 4.3 juta pound kepada syarikat jaringan CISCO untuk menguji keberkesanan sistem 5G di luar bandar London.

Manakala Syarikat telko jepun NTT DATA melancarkan sistem pemetaan pantas untuk satelit pengimejan untuk jaringan dan akan dilancarkan di Jepun,Korea Selatan,UK dan Australia.

Pada 2017,Vodafone syarikat telko terbesar UK dengan kerjasama Ericcson(Syarikat Telko Sweden) menguji keberkesanan sistem 5G dengan menguji di Kings College London untuk menentukan sistem 5G itu mantap dan sebagainya

Di Malaysia,Menteri Komunikasi dan Multimedia  menyatakan,Sistem komunikasi jaringan akan diuji di 2 tempat iaitu di Putrajaya dan Cyberjaya

(sumber:https://www.theedgemarkets.com/article/5g-pioneer-test-cyberjaya-putrajaya-beginning-april-gobind)

manakal penyedia Telko Malaysia iaitu Maxis berhad bekerjasama dengan pembuat telefon dan komunikasi dari China iaitu HUawei untuk menguji sistem jaringan di Malaysia.

(https://www.thestar.com.my/tech/tech-news/2019/02/26/maxis-and-huawei-to-accelerate-5g-growth-in-malaysia/)

Potensi pelaburan saham berkaitan terknologi 5G

Mari kita merenung potensi pelaburan saham,jika kita lihat dari data yang kami ada.Berbalik pada tahun 2011,Amerika syarikat menyediakan tiang telko sejumlah 200,000 diseluruh Amerika dan dijangka  penggunaan 5G mengunakan tiang telko sejumlah 300,000.

kos membina tiang telko sahaja mencecah USD200Billion untuk sistem 4G digunakan.

Antara syarikat yang mendapat manfaat dari projek tiang telko 4G ini ialah syarikat American Tower Corp (AMT)

harga saham syarikat INFRA ini menokok dari harga USD42 kepada harga USD 155 seunit! dalam masa 6 tahun pada tahun 2017.peningkatan 4 kali ganda harga!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Sumber:https://www.forbes.com/sites/stephenmcbride1/2018/10/15/the-5g-revolution-starts-next-year-and-this-stock-will-double)

Pentingnya pelaburan yang terlibat dalam perubahan selera manusia dan inovasi

Dalam hal ini,pelabur perlu mengambil manfaat dan bijak serta peka kepada peubahan selera,misalnya jika tuan puan melabur saham Facebook pada harga USD42 pulangan akan dapat 4 kali ganda apabila harga saham Facebook mencecah USD165 seunit.

pada tahun 2012,kami sarankan klien membeli saham ini setelah mendapati trend sosial media akan menjadi trend pelaburan akan datang,demikian kami tidak berdiam diri dan berpesan kepada mana mana klien yang ingin membeli saham tersebut.Dan akhirnya ada klien membeli saham tersebut dan menjual saham Facebook pada harga USD141 seunit.Beliau menjana  keuntungan 4 kali ganda dari modal beliau.

hasil dari jualan itu beliau membeli saham Starbuck pada harga USD 59 seunit dan menyimpan sehingga harini dan kami lihat harga saham tersebut mencecah USD70 unit!.lumayan dan berbaloi bukan?.

kesimpulan yang kami ingin berkongsi ialah perubahan selera berlaku setiap 10 tahun sekali,dan pelabur perlu mahir dan kesan mana mana idea perubahan berlaku.Untuk membeli saham  Facebook adalah tidak munasabah sekarang ini kerana harga sudah mahal .Cadangan kami ialah sentiasa mengikuti perkembangan semasa dan ikuti blog ini.

bagi sesiapa yang berminat untuk  melabur saham syariah global  telekomunikasi 5G boleh PM kami di 0173351380 untuk membuka akaun CDS trading dengan percuma.

 

 

Related Articles

3 comments

Zakaria Muda November 10, 2019 - 2:15 am

Saya berminat untuk mengetahui & mengikuti kelas saham luar negara jika diadakan di Pantai Timur

Reply
Zakaria Muda November 10, 2019 - 2:16 am

Saya berminat untuk mengetahui dan mengikuti kelas saham luar negara jika diadakan di Pantai Timur

Reply
Mohd Al Adzha December 4, 2019 - 4:19 am

InsyAllah boleh,Pm kami di 0173351380 dan buka akaun cds dahulu.

Reply

Leave a Comment