Home Dealer/Remisier Tahniah Bagi Mereka Yang Mendapat Tempat di Bank Pelaburan

Tahniah Bagi Mereka Yang Mendapat Tempat di Bank Pelaburan

by Mohd Al Adzha

https://youtu.be/bklNWWoJyzE

(Trailer di atas menceritakan bagaimana Chris Gardner diterima bekerja di broker saham,anda dapat nampak wajahnya berkaca-kaca ketika mendapat pekerjaan tersebut,sama juga situasi calon kami,ketika mereka pass sahaja exam M6 dan M7,hanya Tuhan sahaja tahu bagaimana calon-calon kami berusaha keras dengan bimbingan kami ,semoga mereka berjaya seperti Chris Gardner)

Apabila wassup kami mendapat tempat di bank pelaburan,hati kami merasa lega sebab urusan menjadi dealer remisier sudah tercapai,wassup ini mencaritakan hasilnya,

Untuk pengetahuan semua beliau adalah bekas student kami yang belajar Modul 6 dan Modul 7 melalui PDRm6 dan PDrm7,

beliau impikan pekerjaan ini   selama 10 tahun dan beliau  berusaha keras hingga  cita-cita beliau inginkan akhirnya tercapai melalui Program kami.

Umumnya di ketahui memasuki bidang ini agak ketat dan bukan semua orang boleh di jemput masuk dan di beri peluang menjadi sebahagian warga pasaran modal,antara faktor yang menyumbang keadaan tersebut ialah

1. Bidang pasaran Modal tertumpu dan di dominasi oleh satu bangsa sahaja

Anda semua tahu bangsa siapa yang dominan dalam bidang ini,warren Buffett pernah di tolak menjadi dealer saham di sebabkan dia bukan seorang Yahudi.

2. Ada 3 atau 4 lapisan temuduga perlu di lalui

jika memohon sebagai dealer atau Remisier,ada 3 dan 4 temuduga perlu di lalui bergantung kepada posisi calon tersebut.

3. Bergantung kepada Pasaran Saham

Jika pasaran saham agak suram dan penuh ‘staff layoff’,pengambilan bekerja boleh menjadi terhad atau “tuan mohon dulu kerja lain lah”.

4. bersaing dengan graduan Universiti

Ada lebih 2000-3000 graduan yang bersaing dalam mendapat pekerjaan,graduan Bisnes paling ramai,jadi demi membezakan antara mereka ini,anda perlu miliki lesen wakil peniaga sekuriti.

5. Bersaing dengan mereka yang cerdik

Posisi yang di bayar gaji mahal seperti jabatan Dealing & coporate Fianance adalah tempat bagi mereka yang cerdik,jika di ukur dengan pencapaian CGPA maka kadar CGPA ialah 3.5 dan keatas.

Jesteru,tuan puan yang di hormati sekalian,bidang ini memang terkenal dengan glamour dan duit yang banyak,malahan unsur prestij adalah amat penting jika menilai seorang itu layak atau tidak menjadi Dealer Remisier perlulah ada sedikit kelainan pada calon tersebut.Jadi dengan memiliki lesen wakil peniaga Sekuriti,anda semua nampak ‘berbeza’ dari mereka yang lain.

ikuti Program Exam Dealer Remisier kami dalam blog atau follow kami di FB!.

Related Articles

Leave a Comment